![]() |
![]() | Pako - imię przynoszące szczęście? ;) Piękny DON-ek kochany | ![]() |
MałGośka
Adminka
![]()
![]() |
![]() |
PAKO
No to mam dla Was niespodziankę - i to w niespełna miesiąc po poprzednim posiadaczu tego pięknego imienia ![]() Zresztą - to był nie lada prezent dla wszystkich ![]() W sobotę, 21-go kwietnia, urządzałam kolejne sesje zdjęciowe schroniskowym ogonom. Akurat dziś pomagała mi w tym nasza Madzia. Jak pewnie się już każdy uważny obserwator i kibic wieluniaków zorientował - psy do zdjęć staram się wyprowadzić poza schronisko, dzięki temu pies nie jest rozpraszany, piękniej się prezentuje, sama też mam więcej czasu by go poznać i poobserwować. Pomiędzy kolejnymi zwierzakami wyprowadzanymi przez Magdę weszłam do schroniska. Pochylona nad psimi mordkami usłyszałam, że ktoś się do furtki dobija ![]() Okazało się, że to Marzena z rodzinką - rozmawiałyśmy wcześniej via telefon. Ponieważ poszukiwali jak najmłodszego psiego przyjaciela zaproponowałam wtedy, by po prostu odbyli niezbyt krótką podróż z Kluczborka w nasze progi i sami poznali psie maluchy. No a że oczywiście zapomniałam o tym na śmierć - więc nawet nie starałam się ukryć radości, że się spotkaliśmy ![]() Gdy Marzenka z synem Maćkiem oraz rodzicami wdarli się z niemałym trudem między obskakujące ich towarzystwo - pomyślałam, by przedstawić im naszą Lejdi ![]() By ułatwić decyzję zabrałam Lejdi na smyczce oraz całą rodzinkę (już bez smyczki ![]() Ponieważ trwało to dość długo, a obok od dłuższego już czasu czekała Madzia z kolejnym psiątkiem na sesję foto - zabrałam się za obfotografowywanie owego psiego pana... ![]() ![]() Psiak przybłąkał się do Jędrka, naszego pracownika już jakiś czas temu - przygnało go tam uczucie jakim obdarzył sunię jędrkową ![]() ![]() Choć sierść dość ładna, to jednak jego wychudzenie i widoczny lęk przed mężczyznami nie wskazywał na życie bez problemów ![]() Rozmawiałam więc z coraz bardziej na szczeniaczka zdecydowaną rodzinką, coraz częściej przechodząc w tej rozmowie jakoś tak naturalnie na nowo poznaną psią osóbkę. Wszyscy byli pod wrażeniem jego urody, nawet Tata Marzeny, choć na dzień dobry został obwarczany przez psisko. No ale jak można przejść obojętnie obok takiego cuda? ![]() ![]() Przyznam Wam szczerze, że nawet do głowy mi nie przyszło wykorzystać to zainteresowanie naszym onkiem długowłosym ![]() ![]() Prezentowała więc niestrudzenie naszego przystojniaka, ustawiała do zdjęć: ![]() ...i sprawdzała jego umiejętności podlizywania się ludziom ![]() ![]() Psiak sam też pokazywał co potrafi ![]() ![]() ...ciesząc się przy tym z każdego okazanego mu zainteresowania... ![]() A Madzia zakochana po uszy w słodkim łobuzie ![]() ![]() ...wciąż gorączkowo myślała jak podejść stojących obok ludzi ![]() ![]() Sama nie wiem kiedy w końcu zauważyłam, że coś tu się święci ![]() ![]() ...co futro przyjęło jak najcudowniejszy prezent pod słońcem... ![]() ...i pod dodatkowym dotykiem Maćka rozłożyło się nam zupełnie ![]() ![]() I tu już poszło z górki. No prawie ![]() ![]() ![]() Ponieważ jednak to Dziadkowie mieli spędzać z psiskiem najwięcej czasu - to oni musieli mieć ostatnie zdanie... Uuu... jaka wtedy atmosfera była napięta, mówię Wam ![]() Popatrzcie na te cienie: to Dziadkowie z Marzenką przerzucali się argumentami - nawet psiątko jakby wyczuwało powagę sytuacji i z lękiem wpatrywało się w mury schroniska... ![]() Trwało to wieczność całą. Maciek w tym czasie pomagał mi nawet uwieczniać na fotach kolejne psy ![]() ![]() Rodzina poszła wypełniać potrzebne dokumenty ![]() ![]() ![]() Oto Pako ze swoją nową RODZINĄ ![]() ![]() ...oraz tą jej częścią, która swą konsekwencją doprowadziła do zmiany zamiarów - wyobrażenie gładkowłosego szczeniaczka przeistoczyło się w zupełnie realną postać ok. 2-letniego psiska w typie długowłosego owczarka niemieckiego ![]() ![]() Szczęście niestety trochę się rozwiało po wkroczeniu w progi nowego domu - na Pako czekał niczego nie spodziewający się Leon, kocisko w typie niebieskiego rosyjskiego ślicznoty, przygarnięte po jakimś wypadku, odratowane i będące królem na swych włościach. Poprzednia psica, dobermanka Kaja, żyła z nim w idyllicznych wręcz stosunkach. Pako nie krył jednak podekscytowania - i nie mógł opanować chęci pogoni za kociskiem. Leon wcale sprawy nie ułatwiał, włażąc bezczelnie podekscytowanemu psu pod nos ![]() Poza tym Marzena nie może się swego psiska nachwalić. Zresztą po tym tygodniu psio-kocie utarczki też jakby straciły na sile, więc są szanse na dogadanie się zwierzaków. Dobra, tyle się już nagadałam, że pora w końcu oddać głos Marzence ![]()
Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was przydługą historią nieznanego nikomu wieluniaka - ale chcę tu przyciągnąć Marzenkę, i mam nadzieję, że mi w tym pomożecie ![]() Acha - najważniejsze - Pako, jak to zazwyczaj bywa po adopcji, ma problemy żołądkowe, ale dziś (yy, wczoraj znaczy) dzwoniła Marzenka mówiąc, że jest już tak umęczony biegunkami, że nie chce jeść i zaczyna być osowiały ![]() |
|||||||||||||||||
|
![]() |

![]() | ![]() |
![]() |
![]() | ![]() |
Justyna
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
![]() ![]() Tak się cieszę, że kolejny wieluniak ma swój własny, wspaniały dom! ![]() ![]() ![]() ![]() Kciuki za szybki powrót zwierzaka do zdrowia mocno zaciśnięte! ![]() |
|||||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Szantina
Zwierzoświr
![]()
![]() |
![]() |
No chłopaku - bez wygłupów zdrowotnych
![]() Wygrałeś z losem....masz swój dom i swoich ludków ![]() A teraz rusz swą szanowną pupcię i ''zagoń'' swoją pańcię do kompa....niech szybko dołączy do naszej wieluńskiej rodzinki. Chcemy wiedzieć ( i widzieć) jak piękniejesz z dnia na dzień ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
MadziA
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
już się bałam, że niepotrzebnie tak Pako podstawiałam, ze względu na kota. Ale myśle, że jest coraz lepiej
![]() ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Marzena
![]() |
![]() |
Witam wszystkich zwierzomaniaków
![]() ![]() ![]() ![]() Bardzo dziękuję Małgoni za piękną stronkę ![]() Ale Pako na nią w pełni sobie zasłużył ![]() ![]() ![]() Takiego psiaka to ze świecą szukać. Składam ukłony w stronę Małgosi i Madzi które delikatnie i dyskretnie z "siłą huraganu" ![]() ![]() Byliśmy w sobotę u weta który zaaplikował zastrzyk na powstrzymanie biegunki, zasilił to chudziutkie ciałko witaminkami dał nam tabletki na odrobaczenie i wyposażył nas w maśc na pchły i kleszcze które wręcz upodobały sobie sierściuchę mojego psiaka. Takiego cierpliwego psiaka to ja jeszcze nie widziałam ![]() ![]() ![]() ![]() Martwi mnie jedynie jego brak apetytu chociaż wczoraj udało się wdusic w niego troche kaszy z gotowanym kurzym mięskiem. ![]() ![]() Więc mam nadzieje że z dnia na dzień będzie odzyskiwać apetyt i nabierze wreszcie ciałka. Jak tylko oswoję aparat cyfrowy a raczej zgram go z komputerem dostarcze kilka domowych juz zdjęć Pako z naszym Leonem który czasami wręcz zagląda śmierci w oczy przechodząć koło psiego nosa z zadartym ogonem lub wręcz podchodzi do Pako i pac go łapą w nos i patrzy na biednego Pako z takim kocim uśmieszkiem pod wąsem i tym szelmowskim błyskiem w oku i pytaniem i co mi zrobisz jak mnie złapiesz? ![]() ![]() ![]() Mam nadzieje że podzielicie sie ze mną swoimi doswiadczeniami bo to jest nasz pierwszy schroniskowy psiak .Postaram sie w miarę regularnie odwiedzać Wasze strony bo niestety nie mam kompa w domu padł mi dysk i moge łączyć sie z Wami jedynie w pracy. Pozdrawiam wszystkich i trzymajcie za nas kciuki ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Justyna
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
Witaj Marzena!
![]() ![]() ![]() ![]() Jeżeli zaś chodzi o porady z zakresu zdrowia zarówno psychicznego jak i fizycznego adoptowanego zwierza to nie będę zabierała głosu, gdyż nie czuję się autorytetem w tej dziedzinie i oddam pole bardziej doświadczonym forumowiczą ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Mantis
Adminka
![]()
![]() |
![]() |
Marzena, witam serdecznie i gratuluję decyzji
![]() MałGośce i Madzi dziękuję za "siłę huraganu" ![]() ![]() Justyna, bez czarnowidztwa proszę ![]() ![]() Brak apetytu to częsty, poschroniskowy problem i powinien szybko minąć, ale w połączeniu z tak drastyczną ilością kleszczy nieco niepokoi. Marzena, przeczytaj ten [link widoczny dla zalogowanych], a jeśli zauważysz opisane w nim symptomy, łap Pako i biegusiem do weta. No, to teraz apel do aparatu cyfrowego ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
ML
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
Witaj, Marzenko
![]() Kolejna rodzina dobrych ludzi nareszcie w komplecie ![]() MałGoś jak zwykle trafia odpowiednim psem w odpowiednich ludzi ![]() ![]() I to jaki domek.. ej.. znów się rozczuliłam.. koniecznie zdjęcia potrzebne ![]() ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Edyta
Zwierzomistrz
![]()
![]() |
![]() |
Marzenko,na GG podałam Ci namiary na mnie.Nadal służe radą,moze coś pomogę,a chociaż podpowiem.
|
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
MadziA
Zwierzofan
![]()
![]() |
![]() |
Mantis, wystarczyło, że ja bym się zapłakała, jakby Pako dłużej tam siedział
![]() Gdy pierwszy raz zobaczyłam Pako- nie urzekł mnie tak, żeby starcić głowę na wieki. W zasadzie tylko dlatego, że go nie zobaczyłam, bo siedział w budzie skryty, a ja tylko zobaczyłam jakiegoś psiaka. Ale gdy weszłam dać mu jeść nie mogłam nadziwić się jaki to cudowny psiak. Myślę: co takie pies robi w takim miejscu? Gdy nedeszła sesja, wzięłam Pako. Akurat natrafiło się cudowne państwo i Pako pojechał ![]() Ten dzień był szczęśliwy do końca, a humor dopisywał mi wyjątkowo ![]() Co do jedzenia. Pako u nas również nie za wiele jadł. Jak kładłam mu miskę, nawet nie podchodził. A jak się zacznie głaskać Pako, to czuć żeberka. Moze po prostu brak ulozonego zyciua, ciagle zmiany, tesknota za wlascicielem wplynely na to... Ale mam nadzieje, ze sie poprawi... ps. kelszcze to sa dziady jedne. kiedys naszego psiaka, Filipa rowniez tak oblegly, ale chloapk jakis czas mieszkal w krzakach na moim osiedlu wiec nie dziwota... Pakus ![]() ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Marzena
![]() |
![]() |
Witam wszystkich serdecznie
![]() Za pamięci Edytko nic na gg nie dostałam gdybys mogła mi jeszcze raz przesłać namiary będę wdzięczna ![]() Gdy bylismy u weta wspominałam o kleszczach nawet on kilka wyciagnął miał takie fajne haki na kleszcze wyczaił je na allegro muszę popatrzec może jeszcze bedą. Tak myslałam że w schronisku Pako jadł jak ptaszek bo chudziutki jest strasznie ale może to rzeczywiscie jakiś stres był bo teraz powolutku zaczyna coś jeśc ale co sie trzeba nagadać i zachwalać jedzenie jakie pyszne dobrutkie itd to tylko ja wiem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Życzę udanego długiego weekendu dużo słońca i radosci ze spacerów z naszymi zwierzaczkami wracam do pracy a po południu zaczynam oswajać cyfrówke i w poniedziałek mam nadzieję przesłać kilka zdjęć moich milusińskich ![]() |
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Marzena
![]() |
![]() |
aha byłabym zapomniała dziękuję za artukuł przeczytałam zapamiętałam i mam nadzieję że te choróbska nigdy nie będa dotyczyc mojego Pako aż skóra cierpnie od czytania
|
|||||||||||||
|
![]() |
![]() | ![]() |
Edyta
Zwierzomistrz
![]()
![]() |
![]() |
Marzenko masz wiadomosc na priv.
|